Maatregelen omtrent Corona tot 6 april 2020

Vanwege de recente ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus in Nederland zijn er zondagmiddag nieuwe maatregelen aangekondigd. Dit zijn de maatregelen, die in ieder geval tot en met 6 april van kracht zijn, op een rij.


  • Iedereen in Nederland blijft thuis bij verkoudheid-, koorts- of hoestklachten en vermijdt sociaal contact. Het advies is om pas de huisarts te bellen als klachten verergeren. Er is echter nog geen sprake van een massaal ziekteverzuim in Nederland, blijkt na een rondvraag.

  • Nederlanders worden opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden. Daar lijkt massaal gehoor aan gegeven te zijn: op de weg staan nauwelijks files en op de treinperrons blijft het "extreem rustig", aldus NS.

  • Restaurants en bars zijn dicht.

  • Ook sportclubs zijn dicht, net als sauna's, seksclubs en coffeeshops.

  • Als je je toch onder de mensen begeeft (bijvoorbeeld voor een wandeling in het park) houd dan anderhalve meter afstand van elkaar.

  • Winkels mogen vooralsnog open blijven, maar ook daar geldt: houd anderhalve meter afstand van elkaar. Hamsteren is niet nodig.

  • Scholen en kinderopvang zijn gesloten. Een van de redenen is dat veel personeel ziek is. Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor kinderen van mensen met vitale beroepen. De NTCV heeft daar een lijst voor opgesteld, die wordt binnenkort gepubliceerd. Te denken valt aan de brandweer, politie en zorg. NU.nl vroeg drie experts hoe je het best met kinderen over het coronavirus kunt praten.

  • Hogescholen en universiteiten worden geadviseerd hun hoorcolleges zo veel mogelijk online aan te bieden, en daar hebben zij gehoor aan gegeven: er zijn geen lessen en tentamens in collegezalen.

  • Evenementen met meer dan honderd personen worden afgelast. Dit geldt ook voor sportwedstrijden. Zo zijn de Eredivisie en het amateurvoetbal in Nederland tot en met 6 april stilgelegd. Grote concertorganisatoren hebben shows en tournees afgezegd. Theatermakers en kunstenaars vrezen de komende periode hun inkomen te verliezen.

  • Voor zorgmedewerkers geldt: blijf pas thuis van je werk als je klachten en koorts hebt en reis even niet naar het buitenland. Brabantse ziekenhuizen testen personeel echter niet langer op het coronavirus, melden meerder media. Ze hebben laten weten de testen liever voor patiĆ«nten te gebruiken.

  • Eerder werden inwoners van Noord-Brabant al opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken en ook bij klachten thuis te blijven. Ook werden eerder al veel sportevenementen en andere grote evenementen in die provincie afgelast.

  • Mensen die tot de risicogroepen behoren worden opgeroepen zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Tot de risicogroepen behoren ouderen en andere kwetsbare personen, zoals mensen met diabetes, kanker, een hoge bloeddruk of hartpatiĆ«nten. Ook is het advies om bezoek aan deze kwetsbare personen zo veel mogelijk te beperken. Over het algemeen lopen mensen boven de 65 jaar wat meer risico en zijn vooral tachtigplussers kwetsbaar.
(bron: nu.nl)